Fiffel med inkomstuppgifter
Högsta domstolen (HD) har nu satt ner foten i en principiellt viktig fråga som kan få långtgående konsekvenser för bolånemarknaden. HD har fastslagit att det är ett brott att ljuga om inkomst och skulder i samband med en bolåneansökan, oavsett om banken drabbats av någon faktisk kreditförlust.
År 2018 lyckades en 33-årig man få ett bolån på drygt 1,5 miljoner kronor från Danske Bank för att köpa en bostadsrätt i Stockholmsområdet. I sin ansökan hävdade han att han var fast anställd på ett byggföretag med en månadslön på 43.500 kronor. Verkligheten såg dock helt annorlunda ut – han jobbade på McDonald's och tjänade betydligt mindre. Falska uppgifter hade använts för att övertyga banken om hans betalningsförmåga.
Men bluffen upptäcktes när Ekobrottsmyndigheten granskade hans ärende. Mannen dömdes av Svea hovrätt till villkorlig dom och dagsböter för grovt bedrägeri med hjälp av urkundsförfalskning. Trots detta överklagade mannen domen till Högsta domstolen och hävdade att han inte borde dömas eftersom banken hade full säkerhet i bostadsrätten, som dessutom hade ökat i värde.
HD sätter gränsen
Högsta domstolen avvisade mannens resonemang och fastställde hovrättens dom. Enligt HD är det faktum att 33-åringen lämnat falska uppgifter tillräckligt för att lånet ska betraktas som mer riskfyllt än vad banken hade anledning att tro.
”Att det fanns säkerhet i bostadsrätten saknar betydelse. Risken för förlust var större än vad banken kunde förvänta sig på grund av de falska uppgifterna,” konstaterade HD i sitt beslut.
Enligt åklagare Nils Råby vid Ekobrottsmyndigheten, som drivit åtalet, var HD:s beslut avgörande för att skydda kreditmarknaden. Ett friande hade kunnat skapa en farlig situation där det blivit "fritt fram" för bolånekunder att manipulera sina uppgifter för att få lån.
”HD:s avgörande skapar en viktig avskräckande effekt. Det är väldigt glädjande för hela systemet,” säger Råby.
Vad hade kunnat hända?
Åklagarsidan varnade för att en friande dom skulle kunna underminera förtroendet för kreditmarknaden. Om fler låntagare manipulerar sina inkomstuppgifter kan bankerna tvingas höja räntorna för att kompensera för den ökade risken. Detta hade kunnat drabba alla låntagare, även de som lämnar korrekta uppgifter.
HD:s dom är en tydlig signal: att ljuga om sina inkomstuppgifter i en bolåneansökan är ett allvarligt brott. Beslutet stärker skyddet för kreditmarknaden och skapar en viktig avskräckande effekt.
Denna artikel är framtagen av chat-gtp.
Fastigheter är en av de bästa vägarna till ekonomisk frihet, men det kräver rätt kunskap och strategi. Vår Mastermind kurs ger dig verktygen du behöver för att lyckas. Genom att investera i den här utbildningen investerar du inte bara i fastigheter – du investerar i din egen framtid!
Följ Sveriges största fastighetskanal på instagram
Tryck här & anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva nyheter, tips och erbjudande!