Bostadsrätter och olovlig uthyrning: En vinstmaskin via juridiska kryphål
En färsk kartläggning från HSB avslöjar att nästan hälften av bostadsrättsföreningarna i Sveriges storstäder har problem med olovlig andrahandsuthyrning. Denna gömda marknad har exploderat, och många tjänar stora pengar genom att utnyttja kryphål i regelverken.
Enligt undersökningen, som genomförts av Evidensgruppen på uppdrag av HSB, har 43 procent av föreningarna upptäckt olovlig uthyrning. Men mörkertalet är stort – många uthyrningar varken rapporteras in till föreningarna eller till Skatteverket. En del föreningar misstänker till och med att en femtedel av dessa uthyrningar sker i kriminellt syfte.
En vinstdrivande marknad utan tillstånd
Bristen på bostäder och höjda tak för andrahandsuthyrning har lockat bostadsrättsinnehavare att hyra ut sina lägenheter för stora vinster. På uthyrningsplattformen Qasa hyrdes över 120 000 bostäder ut under 2023, och det är bara toppen av isberget. Många andrahandsuthyrningar sker utan tillstånd från föreningarna eller att skattevinster rapporteras in. Enligt Skatteverket uppgick vinsterna från dessa uthyrningar till hela tre miljarder kronor – en ökning med 160 procent på bara tio år.
Ett tandlöst regelverk
Johan Nyhus, förbundsordförande för HSB, är kritisk till det nuvarande regelverket. Han menar att systematisk olovlig andrahandsuthyrning fortsätter utan repressalier på grund av juridiska kryphål. Ett av de vanligaste kryphålen är att bostadsrättsägare anger sin hyresgäst som ”inneboende”. Detta innebär att inget tillstånd krävs från föreningen, och många föreningar står maktlösa inför problemet.
– Uthyrning i vinstsyfte är inte tillåtet, och att upplåta lägenheten utan styrelsens tillstånd är grund för uppsägning. Ändå kan systemet fortsätta eftersom regelverket är fullt av kryphål, säger Nyhus.
Följ Sveriges största fastighetskanal på instagram
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva nyheter, tips och erbjudande!