I flera år har hyresgäster hos det kommunala bostadsbolaget Övikshem i Örnsköldsvik kämpat mot ett problem– stekos från matlagning. Ventilationen i byggnaden, som stod klar 2017, har visat sig vara otillräcklig. Lukter från matlagning har trängt in i lägenheterna och spridit sig genom lägenheter, något som de boende har fått leva med trots flera felanmälningar till hyresvärden.
Hyresgästerna har rapporterat att fläktsystemet inte klarar av att ventilera ut matoset, även när det är inställt på maximal effekt. Oset har satt sig i kläder, gardiner och till och med i badhanddukar, vilket påverkat de boendes känsla av fräschhet och trivsel. Trots att flera mätningar och besiktningar genomfördes av miljö- och hälsoenheten på kommunen, ansågs ventilationen vara felfri enligt protokollen.
Bild från Övikshem
De drabbade hyresgästerna vände sig till Hyresgästföreningens jurister för att driva en rättslig process mot hyresvärden. Fallet togs först upp i Sundsvalls hyresnämnd, där hyresvärden presenterade den officiellt godkända OVK-besiktningen och påpekade att inga andra klagomål kommit från hyresgäster i de övriga lägenheterna. Hyresnämnden gav hyresvärden rätt och ansåg att matoset var en mindre olägenhet som de boende fick stå ut med.
Hyresgästföreningen överklagade dock beslutet till Svea hovrätt, som gjorde en helt annan bedömning. I domen konstaterade hovrätten att bostäderna inte var fullt brukbara på grund av den undermåliga ventilationen. Det fastslogs att matos är en olägenhet som hyresgästerna inte ska behöva tåla, och att ventilationen måste åtgärdas.
Hovrätten gav hyresvärden Övikshem i uppdrag att förbättra ventilationen i de berörda lägenheterna senast den 31 oktober 2023. Detta ska ske så att matos effektivt kan avlägsnas även när fönster och dörrar är stängda. Domen, som inte kan överklagas, sätter en tydlig standard för liknande fall och förstärker hyresgästers rättigheter.
Hyresgästföreningens jurist som varit delaktig i processen, uttryckte sin tillfredsställelse med domen och menade att den kommer att vara vägledande för framtida tvister om ventilationsproblem. Juristen betonade också att en godkänd OVK (obligatorisk ventilationskontroll) inte nödvändigtvis betyder att ventilationen fungerar som den ska, vilket nu bevisats i detta fall.
Trots att Övikshem förlorade målet, har fastighetschefen uttryckt sin förvåning över domen. Han underströk att tidigare besiktningar inte visat några tecken på fel och att bostadsbolaget nu står inför utmaningen att hitta en lösning på problemet.
Domen från hovrätten är inte bara en seger för hyresgästerna utan också en viktig markering för alla hyresgäster som lider av liknande problem och för fastighetsägare som har samma problem likt Övikshem.
Följ Sveriges största fastighetskanal på instagram:
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva nyheter, tips och erbjudande!